Agressie in het onderwijs

Onderwijsland staat onder stress. Docenten en studentenbalies komen steeds vaker in situaties waarbij discussies met stuiterende Red Bull studenten hoog oplopen. Dan hebben we het nog niet eens over hun ouders die door het vuur gaan om hun kinderen te ‘helpen’. Soms ontstaan er zelfs onveilige situaties voor de medewerkers. Bij Picasse hebben we een oplossing waarmee ze toch met een gerust hart hun werk kunnen blijven doen.

Agressie in het onderwijs. Hoe ga je daar als medewerker mee om? Natuurlijk los je problemen het liefst bij de basis op. Je doet je best om boosheid en frustraties te voorkomen, maar dat  is niet altijd mogelijk. De druk op leerlingen en studenten is de afgelopen jaren erg toegenomen. Ze worden klaargestoomd voor de prestatiegerichte maatschappij waarin het heel gewoon is om leningen af te sluiten en  slechte performance af te straffen. Geen wonder dat de spanningen dan soms hoog oplopen.

Emoties zijn emoties. De meeste mensen die door het lint gaan hebben er later spijt van. Op het moment suprême heb je daar echter niet veel aan. Dan is het erg bedreigend en stressvol voor alle betrokkenen. Hoe ga je met zo’n situatie om? De beveiliging erbij roepen? Altijd met z’n tweeën een gesprek ingaan? Er zijn legio artikelen geschreven over de-escalatie en het voorkomen van agressie, maar in de praktijk begint het allemaal met communicatie en vertrouwen. Vertrouwen dat je collega’s een oogje in het zeil houden en te hulp schieten als het nodig is.

Bij Picasse hebben we hiervoor de perfecte oplossing ontwikkeld. Een stil alarm waarmee je onopvallend nabije collega’s kunt waarschuwen zodat je met een veilig gevoel je werk kunt doen.

Meer weten over onze oplossing voor agressie op de werkvloer? Neem dan vooral contact met ons op!

Andere artikelen die mogelijk interessant zijn